Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Πέτρινα Γεφύρια στα Βαλκάνια - Περιβαλλοντικό πρόγραμμα

Οι μαθητές του τμήματος Γ1 κατά το σχολικό έτος 2016-17 υλοποίησαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Πέτρινα Γεφύρια στα Βαλκάνια» με την καθοδληγηση των εκπαιδευτικών Τόκη Βασιλικής ΠΕ19 (συντονίστριας) και Εξάρχου Μαρίας ΠΕ19 (συμμετέχουσας).

Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν περιβαλλοντικά και ασχολήθηκαν με θέματα που σχετίζονται με τα πέτρινα γεφύρια και το ρόλο τους τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, με την κατασκευή των γεφυριών (π.χ. λέξεις σχετικές με τα γεφύρια, τους μαστόρους, τη συνθηματική γλώσσα τους, τα εργαλεία τους κ.ά.), με σχετικό λαογραφικού υλικό (δημοτικά τραγούδια, θρύλοι, παροιμίες, έθιμα, δοξασίες κ.ά.) και με τις διαφορές ανάμεσα στα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια και στις σύγχρονες, εντυπωσιακής κατασκευής, επιβλητικές γέφυρες.
Η προσέγγιση και η υλοποίηση του προγράμματος βασίστηκε στη μέθοδο project με τη χρήση πολυμέσων, την υλοποίηση βιωματικού σχεδίου δράσης και τη δημιουργία ιστολογίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γρεβενών και παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος από τους υπεύθυνους του κέντρου. Επίσης σε συνδυασμό με τα εκπαιδευτικά προγράμματα των υπόλοιπων τμημάτων πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ γυμνασίου στην Πελοπόννησο, όπου οι μαθητές επισκέφτηκαν γέφυρες της περιοχής.

Όλο το υλικό του προγράμματος βρίσκεται στο ιστολόγιο του προγράμματος:  http://petrinagefyria.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου